2013. november 18., hétfő

Közös post a Farkassal :)

   Volt szerencsém a Kedvesemmel megnézni a Szegedi Kortárs Balett előadásában egy fantasztikusan pulzáló, lebilincselő, döbbenetesen impulzív előadást, a Rítust. Ezúton is köszönöm a Tagoknak és Juronics Tamásnak, hogy a részese lehettem, akár, csak, mint néző. :) Egy új világ nyílt meg előttem. 

Rítus

Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója. Táncjáték két felvonásban.

,,A természetes, a nyers erővel és hittel teli élet mindig helyet követel. Ha kell, eltörölve kifinomultabb, „túlcivilizált” kultúrákat. Majd azok maradékán, romjain új rítusokban építi magát. Mígnem maga válik hasonlóvá az általa eltaposott világhoz. A körforgás állandó. Mindig jön újabb generáció, újabb horda. Rítusaik pedig segítik az adott közösség tagjait, hogy kontaktusba léphessenek a hitük lényegét és kultuszuk tárgyát jelentő transzcendens valósággal. Emberi és isteni énünk küzdelme végtelen és feloldhatatlan.”

Rítus

Vajon ki ismeri saját rítusait, a társáét, a családjáét, egy-egy közösségét, egy országét, avagy a világét? Vajon akarjuk-e ismerni egyáltalán? Az őserő, a mindent elsöprő energia, akarat, vagy bármely természetfeletti erő tud-e újjá születni? Erre adott válaszunk: igen. De tényleg ismerjük, akarjuk ismerni őket, ezek hatalmát, melyek mi magunk is vagyunk? Akarunk-e egyáltalán megújulni? Próbálunk-e sokszor üres sémákon túlmutatva jobbá, netalán „rosszabbá” (kevésbé jóvá) válni, ezzel generálva a jövőt magunkban és civilizációnkban? Persze a válasz erre is igen. Talán meg is próbáljuk, de a valóság sokszor mégis egy szánalmas kis ömlengés, lekezelő kérkedések gyűrűző sorozata. Utunk körforgását sokszor a hiábavalóság emészti fel. Így egy-egy rítus töri szét, zúzza porrá eszméinket, láncainkat, melyek eddig gúzsba kötve tartottak bennünket, majd felépítik az újat, a „szebbet”, a jobbat, kecsegtetőbbet, hamisabbat... S megkezdődik a soha véget nem érő örök körforgás.

A tánc felszabadít, életet ad, lelket, súlytalanságot, elfeledteti veled a rítusaidat, levetkőzöl és meztelenül, csupaszon állsz magad előtt. Igen magad előtt, hiszen elsősorban önnön egod leküzdése a cél, a saját magad által állított korlátok ledöntése, a magad szabta határok áthágása. Majd felöltözöl szépen, ruháidat kisimítva, rendezve, lassan, kialakítva új szokásaidat, normáidat, a társadalmi elvárások mentén, ismét megfelelve azoknak. De a művészet ismét lecsupaszít majd, s esélyt ad a szárnyalásra, egy új, talán az eddigieket is meghaladó egyetemes élet megélésére. Ki tudja...
Nézd meg, mert megérdemled, hogy lecsupaszodj, s tisztán kiemelkedj önmagad „mocsarából”, a fény felé törve elhagyd saját magad árnyékát.


Nézd, érezd, értsd, vagy csak élvezd, de ne hagyd ki.

Pár fotó "bemutatónak":

További fotók A Farkas oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.